srijeda, 16. svibnja 2012.

Blog u gerilaca

Prvi put se susrećem s izradom bloga. Smatram da je blog vrlo koristan pri povezivanju s ljudima koji imaju slične interese poput Vas, za iznošenje različitih ideja. Blog je internetska stranica na kojoj se redovito objavljuju kratki tekstovi, poredani tako da je najnoviji tekst uvijek na vrhu. Izraz blog nastao je spajanjem riječi web log u prijevodu internetski dnevnik. Cilj svakog bloga je ne samo to da bude informativan nego i zabavan. Zanimljivo je da svatko može biti i autor i izdavač, i urednik i recenzent.  Jay Conrad Levinson u knjizi Gerilski marketing navodi kako gerilci čine da njihovi blogovi postanu što popularniji, te da donose dobit:
•plaćaju određenim stranicama da postave linkove za njihove stranice
•privlače pozornost Doca Searla (doc.weblogs.com/whols-Doc)
•spominju svoj blog na svojim službenim stranicama, kao i u potpisu e-mailova
•reklamiraju blog kao što reklamiraju i internetske stranice

Pravi gerilci znaju da uspješan blog mora imati nekoliko sljedećih odlika:
Osobnost. Mora biti jasan. Čitatelji moraju imati dojam da poznaju autora ili autore.
Praktičnost. Informacije moraju biti ili korisne ili vrlo zgodne i zabavne, ili i praktične i zabavne. Tekst bi čitatelje trebao navesti na razmišljanje, smijeh ili na to da nešto učini, pogleda, posjeti neku stranicu.
Stil. Blog ne bi trebala biti otvorena propaganda i poziv na kupnju. Tekst bloga treba biti sažet i blago neformalan.
Jednostavnost i dizajn. Slova moraju svakako biti lako čitljiva. Podnaslovi su uvijek vrlo korisni. Kao i grafički elementi koji su ili praktični ili zabavni.
Privlačnost. Blog mora biti dovoljno koristan ili zanimljiv da mu se posjetitelji i dalje vraćaju.
Mnogi vrhunski blogovi dobivaju nove sadržaje tri, pa i više puta tjedno. Ukoliko se tvrtka ne može obvezati na nekoliko novih tekstova tjedno ne treba ni imati blog.
Lijep pozdrav…:)



2 komentara:

  1. Moje mišljenje je, da je ovo jedan od gerila blogova, lijep estetski izgled, zanimljivi postovi, samo tako nastavi :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Kolegice, hvala Vam na komentaru...:) Da, pokušala sam sve uskladit..:)

    OdgovoriIzbriši